curstaiwan.pdfcurstaiwan.pdf

Tranzitiile catre democratie din a doua jumatate a secolului XX au condus la crearea numarului cel mai mare de sisteme democratice in timpul cel mai scurt. Cu toate acestea, fiecare tara s-a inscris pe o anumita traiectorie, si a ajuns la un rezultat mai mult sau mai putin democratic. In Taiwan, acest profess a dus la construirea unei societati libere si echitabile, care pune pret atat pe libertatea individuala cat si pe coeziune sociala. In consecinta, studierea procesului de tranzitie catre democratie in Taiwan poate servi drept model pentru state care intampina dificultati in procesul de transformare democratica, acceptand totodata ca specificitatile istorice, sociale, culturale si politice influenteaza transormarile fiecarui regim politic in moduri singulare. Tranzitia catre democratie din Taiwan nu poate fi inteleasa fara a intelege statutul sau in political internationala, si, mai ales indelungatul conflict “rece” cu Republica Populara Chineza.

 

Acest curs familiarizeaza studentii cu procesul de transformare democratica din Taiwan. Astfel studentii vor dobandi cunostinte despre istoria ultimului secol in Taiwan, despre regimul autoritar si modul cum acesta a deschis calea democratizarii, despre reforma institutiilor dar si a valorilor politice din Taiwan, despre politica externa a Taiwanului si statutul sau pe scena international. Accentul va cadea pe intelegerea situatiei singulare in care se afla Taiwanul, un stat de facto suveran, dar a carui suveranitate este contestata de Republica Populara Chineza, fapt care atrage dupa sine dificultatea recunoasterii internationale a celor mai multe state.


teoria relatiilor internat (1).pdfteoria relatiilor internat (1).pdf

In cadrul acestui curs studentii vor explora principalele teorii ale relatiilor internationale, intelegand necesitatea folosirii acestora in procesul deintelegere si analizare a sistemului international. Teoriile vor fi introduse in ordine cronologica, explicandu-se aparitia fiecarei abordari ca o reactie la teoriile predecesoare. In acelasi timp, se va urmari integrarea teoriilor relatiilor internationale in evolutia teoretica din stiintele politice si stiintele sociale la modul general. Teoriile prezentatesi analizate in acest curs sunt: idealismul, cu varianta sa mai tarzie liberalismul, realismul, si teoriile postpozitiviste. Astfel, se vor trece in revista principalele abordari ce au caracterizat relatiile internationale in secolul douazeci, incercandu-se in permanenta sa se faca o paralela intre teorie si practica, intre abordarea stiintifica a relatiilor internationale si practicarea diplomatiei. Astfel studentii vor observa o legatura stransa intre principiile de baza ale teoriilor studiate si evolutia evenimentelor pe scena internationala.