Seminar PRESA DE OPINIE

Curs Oana Ometa

Seminar Remus Florescu

Pentru evaluarea finală (curs și seminar PRESA DE OPINIE) aveți de realizat următoarele materiale:

1.       Realizați un reportaj/interviu/feature pe un subiect la alegere (crizele prin care trece). Se vor puncta structura și coerența materialului, acuratețea informațiilor, subiectul ales și unghiul de abordare, sursele utilizate, utilizarea tehnicilor specifice fiecărui gen, descrierea narațiunea și redarea dialogului în cazul redactării unui reportaj, comentariile personale. Materialul va avea minimum 6000 de semne, Times New Roman, 12, 1.5. (3p)

Sugestii de subiecte:

Refugiați ucraineni în Cluj-Napoca; familii care au găzduit refugiați, clujeni care și-au închiriat locuințele, restaurantele care s-au implicat în campanii pentru ajutorarea refugiaților, biserici care s-au implicat în acțiuni umanitare, acțiuni culturale organizate pentru strângere de fonduri etc.. (3 p)

2.       Realizați o analiză pe subiectul ales (ex. războiul din Ucraina). Se vor puncta: structura materialului, argumentarea, sursele utilizate, unghiul de abordare. Materialul va avea minimum 4000 de semne, Times New Roman, 1.5. (2.5p)

Exemple analiză:

https://www.digi24.ro/stiri/externe/analiza-cnn-cat-de-mult-va-costa-razboiul-din-ucraina-efecte-se-vor-simti-cel-mai-mult-in-tarile-aflate-in-curs-de-dezvoltare-1921503

https://www.digi24.ro/stiri/externe/analiza-bbc-occidentul-e-prea-optimist-privind-desfasurarea-razboiului-din-ucraina-1898327

https://www.g4media.ro/analiza-ce-se-va-schimba-pentru-europa-optiunile-ue-in-pragul-reinstalarii-blocurilor-geopolitice.html

Sfaturi pentru analiză:

Reunirea tuturor elementelor adunate din diverse surse și notarea punctelor pe care ar trebui insistat (fapte, explicații, citate). Asigurați-vă de autenticitatea informației  (verificarea lor)

Stabilirea unghiului de abordare a materialului  și clarificarea mesajului esențial

Selectarea informațiilor utile pentru acel unghi de abordare, clasarea și ordonarea lor după un plan. De obicei avem piramida inversată

Redactarea articolului  - să atingi punctul esențial și să dezvolți fiecare secvență

Verificați atent nume, citări, cifre

Redactarea unui sapou

 3.       Redactați un material de tip comentariu legat de războiul din Ucraina. Materialul va avea minimum 4000 de semne, Times New Roman, 12, 1.5. (2.5 p)

Plan comentariu

¡  Spune-ți părerea  (și câteva rânduri despre problema sau aspectele prezentate)

¡  Oferă argumente care să-ți susțină părerea

¡  Citează fapte care să-ți susțină opinia

¡  Sugerează moduri de a face față aspectelor sau problemelor prezentate

1p OFICIU 

1 p activitatea la seminar



Cursul propus are două coordonate majore; prima este de a defini, a descrie și a instrumenta modul de practicare a jurnalismului economic, ca formă de jurnalism specializat, furnizând conceptele teoretice și instrumentele aplicative necesare; a doua este de a asigura participanților baza teoretică economică minimală practicării oricărei formule de jurnalism care are componente economice. Cursul are drept fundal de lucru prezentarea și ilustrarea principalelor domenii (de la cel bancar, până la cel imobiliar), focalizându-se asupra clarificării conceptuale a celor mai frecvenți termeni folosiți în limbajul cotidian al acestei prese de specialitate. 

2019-2. Public Speaking-pregatire.pdf2019-2. Public Speaking-pregatire.pdf2019-3.Public Speaking-principii.pdf2019-3.Public Speaking-principii.pdf

Obiectivul general al cursului vizează însuşirea, de către studenţi, a deprinderilor legate de folosirea tehnicilor eficiente de comunicare publică.

Obiectivele specifice ale cursului vizează:

-          Însuşirea, de către studenţi, a unor cunoştinţe de bază cu privire la istoria şi evoluţia discursului public

-          Deprinderea și exersarea aptitudinilor practice de comunicare publică

-          Stimularea creativității și valorificarea stilului personal în comunicarea publică

Pe parcursul cursului, studenţii îşi vor dezvolta capacitatea de realizare a unor proiecte comune, de echipă, precum şi abilitatea de a realiza prezentări publice şi capacitatea de analiză, selecţie şi sinteză.

La finalul cursului, studenţii vor avea cunoştinţele de bază necesare pentru începerea unei activităţi în domeniu, cursul având şi o parte practică şi una teoretică


Cursul de Filmologie urmărește să le ofere studenților un set de concepte necesare înțelegerii mecanismelor de funcționare ale industriei cinematografice, ale principalelor genuri ficționale și non-ficționale de film, dar și să le dezvolte acestora competențele necesare pentru a proiecta și implementa un scurtmetraj.