Acesta este cursul de E-Guvermare pentru specializarea Administrație Publică anul 2 ID Cluj - Napoca.

Politica_comparata_suport_ID_2017_8.pdfPolitica_comparata_suport_ID_2017_8.pdf

Acest curs introductiv în domeniul politicilor comparate îşi propune să îi familiarizeze pe studenţi cu principalele concepte, teorii şi modele de analiză în domeniu şi să ofere ilustrări ale modului de utilizare a acestora. Este  discutata aplicarea analizei comparative in studiul unor teme fundamentale din stiintele politice, respectiv sisteme si regimuri politice, sisteme electorale, sisteme de partide si de grupuri de interese si, nu in ultimul rand, in studiul culturii politice. 


Interviul narativ.pdfInterviul narativ.pdfmetode calitative.pdfmetode calitative.pdf

Metodologia este procesul prin care sint realizate inferente despre lumea reala. Cursul din acest an isi

propune sa continue prezentarea de cunostiinte privind colectarea si analiza datelor, in completarea

cursurilor de Metode de cercetare in stiintele sociale (anul I) si Metode cantitative de cercetare in

stiintele sociale. Accentul acestui curs va cadea asupra tehnicilor si abordarilor calitative de culegere,

analiza si interpretare a datelor sociale. Cursul si seminarul de Metode calitative de cercetare in stiintele

sociale cursul va fi axat pe realizarea unor cercetari, avand deci un caracter aplicat pronuntat.


Cursul de Introducere în Administrație Publică își propune să familiarizeze studenții cu temele, conceptele și principiile elementare din sfera administrației publice. Evoluțiile recente din domeniul economic, dar și din zona politică – prăbușirea blocului sovietic – și socială – creșterea standardului de viață – depun presiuni vizibile și puternice asupra sectorului public, asupra modului în care acesta operează și asupra misiunii sale. Cursul de față își propune să atingă aceste dimensiuni și să lanseze o serie de întrebări elementare: de ce există statul și care este rolul său? Este birocrația un lucru rău? Cum ar putea fi reformat sectorul public? Cu ce instrumente operează statul și cum arată procesul decizional în sectorul public? Un alt obiectiv al cursului este de a familiariza studenții cu ceea ce înseamnă administrația publică din România din perspectiva structurii, a resursei umane și a principiilor care guvernează funcționarea administrației publice. Nu în ultimul rând, cursul abordează problema corupției în administrația publică, a factorilor care generează corupția în sectorul public și a instrumentelor alternative pe care le avem la dispoziție în acest sens, un accent deosebit fiind acordat avertizării în interes public, transparenței decizionale și liberului acces la informații de interes public. Obiectivele acestui curs sunt:  Familiarizarea studenților cu temele majore din domeniul administrației publice  Dezvoltarea gândirii critice și analitice  Dezvoltarea capacităţii de sinteză  Dezvoltarea capacității de asumare a riscului  Dezvoltarea abilităților de dezbatere și argumentare  Dobândirea unor abilităţi de a a scrie şi prezenta lucrări într-un mod academic/ştiinţific  Dezvoltarea capacității de a lucra în echipă  Dezvoltarea unei atitudini orientate spre performanță
Filosofie politica.pdfFilosofie politica.pdf

Cursul Teorie politică contemporană are ca obiectiv introducerea unora dintre direcţiile cele mai importante de dezvoltare ale teoriei politice contemporane, în scopul familiarizării studenţilor cu principalele cadre conceptuale în care s-a format gîndirea politică a secolului 20 și 21. Ideea fundamentala a cursului este aceea de a arata relatia, legatura si interdependenta dintre teoretizarea si filosofarea, reflectarea asupra politicului ca domeniu de activitate umana si mediul politic, actiunea politica propriu-zisa. Ca atare, sint surprinse cu precadere acele directii de devoltare ale teoriei politice din secolul 20 si inceputul secolului 21, care sint relevante pentru variatele tipuri de intelegere si de explicare stiintifica a fenomenului politic. Sunt analizate următoarele curente, directii, scoli din teoria politică contemporană, subliniindu-se semnificaţia şi importanţa contribuţiilor acestora la dezvoltarea ştiinţei politice precum si relatia dintre ele: 1. Pozitivismul  şi corespondenţa acestuia cu teoria politică de  la începutul secoului 20; 2. Filosofia politică şi perspectiva Anti-ştiinţă din teoria politică contempoarnă.Tradiţii şi tendinţe în filosofia politică contempoarnă. 3. Marxism, neomarxism, post marxism. Postmodernism. 4. Teoria Critică. 5. Abordarea alegerii raţionale. 6.. Filosofii politice alternative: islamismul, confucianismul, filosofia politică a mediului.

teoria relatiilor internationale suport de curs.pdfteoria relatiilor internationale suport de curs.pdf

Prin acest curs, studentii se vor familiariza cu principalele teorii in domeniul relatiilor internationale. Acestea din urma, ca un subdomeniu al stiintelor sociale si, mai precis, politice, sunt relativ noi si foarte dinamice. Acest curs va cuprinde atat abordari teoretice cat si cunostinte pragmatice. Abordarile teoretice vor fi insotite de analize practice a evenimentelor internationale, astfel incat la finalul cursurlui studentii isi vor fi format o imagine clara a domeniului, si vor fi capabili sa analizeze in mod professional aceste evenimente internationale.

 

La finalul cursului studentii vor fi capabili sa:

·       Aplice abordari teoretice la intelegerea evenimentelor internationale

·       Sa inteleaga cum teoriile relatiilor internationale apar si se conecteaza una la cealalta

·       Sa surprinda combinatia intre teorie si practica in formularea policilor internationale

 

 

 

 

Concepte de baza: sistem international, societate internationala, teorie, paradigma, realism, neo-realism, liberalism, institutionalism liberal, posizitivism, post-pozitivism, dezbaterea neo-realism vs. neo-liberalism, interdependenta, balanta de putere, constructivism, constructie sociala, identitati fluide si multipla, intersubiectivitate, contextualitate, constitutia mutuala a agentului si structurii, feminism, post-modernism, teorie critica.


Brosura MDGs.pdfBrosura MDGs.pdfDefinitii si concepte in dezvoltarea internationala.pdfDefinitii si concepte in dezvoltarea internationala.pdfROM ODA.pdfROM ODA.pdf

Scopul principal al acestui curs este familiarizarea studentilor cu domeniul dezvoltarii internationale - un domeniu aflat la granita intre mai multe discipline, precum relatii internationale, stiinte economice sau sociologie. Lecturile obligatorii combina aspecte teoretice cu informatii practice. Discutiile de la seminarii vor oferi oportunitatea de a aplica informatii teoretice pe studii de caz concrete. Politica de dezvoltare internationala a Romaniei - stat emergent - va fi de asemenea analizata.

La finalul cursului studentii vor fi capabili sa:

·Inteleaga logica si necesitatea dezvoltarii internationale, atat ca principiu cat si ca practica.

·Analizeze si evalueze proiecte de dezvoltare internationala.

·Inteleaga cum practica si teoria se completeaza reciproc in domeniul dezvoltarii internationale.